NAGYSOLYMOSI Gábor

Nagysolymosi Gábor Kecskeméten nőtt fel zenekedvelő családban. 9 évesen kapott egy szintetizátort és nemcsak hallás után játszott vissza rajta mindent, hanem szinte egyből el is kezdett improvizálni. Első önálló szimfonikus szerzeményét 13 évesen írta. A Kőbányai Zenei Stúdió jazz-zongora szakának elvégzése után különböző pop, funky és jazz formációkban fordult meg, majd egyre inkább a filmzeneszerzés felé kezdett fordulni.

Rendszeresen komponál zenét rövidfilmekhez, animációs filmekhez, fényfestésekhez, reklámokhoz, könnyűzenei szerzeményeit több rádió játssza rendszeresen. Munkái Európán kívül többek között Amerikában, Kínában és az Arab Emirátusokban is hallhatóak. Egyik legfrissebb alkotása a 2022-es FIFA labdarúgó bajnokság alkalmából elkészült Al Rayyan stadion átadó ünnepségén hangzott el, amely elnyerte a világ legjobb ceremóniájának járó díjat is.

Számos magyar és nemzetközi produkcióban vett részt, filmzenéi több külföldi fesztiválon kaptak jelölést és hozták el a legjobb filmzenének járó díjat, köztük 2019-ben a chicagói Reel Horror Festen és 2022-ben Bukarestben a Long Story Shorts fesztiválon. A kaliforniai Chico Independent Film Festivalon a legendás basszusgitáros, Nathan East dokumentumfilmjének zenéje mellett volt versenyben. 2017-ben a Magyar Hollywood Tanács Hollywood aranycsillaga elismerésben részesítette.

Munkáiban keresi az innovatív megoldásokat, az egyedi hangzást, a szokatlan zenei motívumokat. A klasszikus hangszereket elektronikus kísérletezésekkel, saját maga által kreált organikus hangszínekkel tarkítja.