Blog

Tallér Zsófia 1970 – 2021

  • Faltay Csaba
Hosszantartó betegség után, életének 51. évében hétfőn éjszaka elhunyt Tallér Zsófia Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, habilitált egyetemi tanár a Twelvetones Production Music művészeti igazgatója.

Hosszantartó betegség után, életének 51. évében hétfőn éjszaka elhunyt Tallér Zsófia Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, habilitált egyetemi tanár a Twelvetones Production Music művészeti igazgatója. Tragikusan váratlan halálával pótolhatatlan űrt hagyott maga után a magyar zene életben, és a zeneoktatásban. Zeneakadémiai tanulmányait Bozai Attila és Petrovics Emil tanítványaként végezte, alapító tagja volt a NOVUS Kávéház Zenei Műhelynek, majd dolgozott a Nemzeti Színház zenei vezetőjeként. 1999-től az Színház és Filmművészeti Egyetem, illetve 2000-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára,  az Alkalmazott zeneszerzői szakirány társalapítója. Kompozíciói rendszeresen szerepeltek hazai és nemzetközi koncertpódiumokon, komolyzenei fesztiválokon, illetve számos színházi és filmes produkció kötődik nevéhez.

Leánder és Lenszirom című 2015-ben bemutatott operaját a Magyar Állami Operaház egyedülálló módon 3 évadon keresztül műsorán tartotta, így több mint 15 000 néző látta. Az előadás mind CD-n és DVD-n is megjelent.

Fontosabb művei:

Mátyás Király vándorúton – meseopera 2019

Aprószentek – kétfelvonásos opera 2017

Leánder és Lenszirom – kétfelvonásos opera 2015

Évköszöntő – a Magyar Állami Operaház felkérésére 2014

Pert Em Heru  – Kilépés a fénybe – oratórium 2014

A herceg lova – kétfelvonásos opera Rakovszky Zsuzsa szövegére 2011

Új madrigálok – kórusmű sorozat 2010

Bogármese – gyermekbalett 2006

Johanna – operafilm , r.: Mundruczó Kornél 2005 Cannes

Balassi Bálint nevére – kantáta szoprán hangra és zenekarra – 2004

Hírek

Crackle and Jazz – Lo-fi jazz and chill-hop

  • Dudas Petra
Mi lesz a jazz, a downtempo, a hip-hop groove és a bakelithangzás összevetéséből? A Twelvetones legújabb stock zene albuma!

A lo-fi alacsony hangminőséget jelent (a Low Fidelity rövidítése). Korábban a zajos, gyenge minőségű hangfelvételekre használták ezt a kifejezést, később azonban önálló stílusként is megjelent a zenében, és több évtized alatt rengeteg változáson ment keresztül.

Ez a zenei zsáner a háttérzajokra és a nyugodt ütemekre támaszkodik. Ellazult, határozott, gyakran sodró lendületű zeneművek, ugyanakkor rejtélyes, misztikus hatás is kifejezhető a speciális háttérzörejekkel.

A Twelvetones új albumán olyan stock zeneszámokat találunk, melyek kiváló háttérként szolgálhatnak ellazult, nyugodt jelentek kísérőjeként. Retro bárhangulathoz, utazáshoz, detektívjelenetekhez vagy könnyed, misztikus atmoszférateremtéshez is jó választás.

Hallgassunk bele!

Car Spark

Sodró lendületű, dallamos zene utazáshoz.

 

The Golden Hour

Ellazult, nyugodt dallam az aranyló égbolt alatti romantikus hangulathoz.

 

Heat Stroke

Rejtélyes hangulatú háttérzene váltakozó dinamikával.

 

74th Street

Könnyed, laza hangulat a kotélbár misztikus homályában.

 

Cushioned Talk

Nosztalgikus, kellemes beszélgetés egy régi baráttal.

 

A teljes album itt hallgatható meg:

TWPM 047 Crackle & Jazz – lo-fi jazz and chill-hop

 

Ajánlók

Analog Remains – Modern jazz és világzene

  • Dudas Petra
Szóló elektromos zongoradarabok kortárs hangzással, különféle effektekkel. Lélektani balladától a sci-fi hangulatig.

Különleges albumot köszönhetünk Kaltenecker Zsolt zeneszerzőnknek. A zeneszámok nemcsak azzal válnak egyedivé, amilyen téma köré íródtak, hanem azzal a hangulattal is, ahogyan a témát kifejezik. Így kapunk többféle megoldást nyugalomra, keleties hangzásra, szépségre, vidámságra vagy nosztalgiára.

Aki belehallgat az albumba, biztosan átérzi azt a változatos, mégis felismerhető stílusjegyekkel megalkotott atmoszférát, melyet Zsolt létrehozott.

Pszichedelikus retro sci-fi progresszív rock lüktetéssel

Alien Signals

 

Pozitív, szeretetteljes nosztalgia

Belle Epoque

 

Lassú, pulzáló, relaxált minimal

Levitation

 

Keleti chill életérzés

Feng Shui

 

Ragyogó, békés csillagközi minimal ambient

Outer Space

 

A teljes album itt hallgatható meg:

TWAS 005 – Analog Remains – solo electric piano textures

 

Ajánlók

KATAN – Népdalok egyedi hangszereléssel

  • Dudas Petra
Erdélyi és moldovai magyar népdalok feldolgozása world music hangszereléssel, kifejező énekkel, modern előadásmóddal

A Katan album 2008-ban született, és nagyon örülünk neki, hogy végre bekerülhetett Twelvetones Art Series kínálatunkba. Igazi, ízig-vérig magyar album!

Minden dal különböző emberi érzelmet hordoz, legyen az szerelem, magány, bánat vagy pajkos, pimasz nosztalgia.

Horváti Kata és Papp Ancsa kifejező, tiszta és erős éneke hűen adja vissza az adott tájegységre és a korra jellemző szavakat, érzelemilágot. A dalok alá komponált zenék nem is lehetnének eredetibbek: Borbély Mihály neve ismerős lehet a jazzimádók körében, fúvós hangszerekkel sokat adott hozzá a produkcióhoz. A ritmust Kisvári Ferenc és Dudás Viktor dobolta, Bruzsa Gábor, Antoni Arnold és Istvánffy Zoltán húrokat pengetett, Gyulai Csaba gadulkából varázsolt elő hangokat, Tallér Zsófia, Faltay Csaba és Kit Walker a billentyűkkel játszott, Hajós András pedig egy rap betéttel adott hozzá a Katan sikeréhez.

Hallgassunk bele néhány zeneszámba!

Gyűrű dal

Elmenek

Gergely dub

Szováti

 

A teljes album itt meghallgatható:

TWAS 004 Katan – world music from Hungary

 

 

 

Ajánlók

Portamento Music – Ötletes, egyedi, igényes

  • Dudas Petra
Újabb nagyszerű katalógus bizonyítja, hogy a stock zene műfajban is a jó zeneszerők tudnak igazán eredetit alkotni

Két londoni zeneszerző 2019-ben úgy döntött, hogy megalapítják a Portamento Music stock zenei könyvtárat. És milyen jól tették!

Mindig szükségünk van olyan aláfestő zenékre, melyek önmagukban is egyedi atmoszférát teremtenek. Ezek a felvételek nagy odafigyeléssel, tudatos tervezéssel születtek, és kifejezetten az a céljuk, hogy történetek, dokumentum-és természetfilmek, beszélgetős műsorok vagy komoly témák alá használják őket, de hangulatfokozás céljából látványfilmekhez és képi installációkhoz is kiváló választás!

Hallgassunk bele!

 

Blues és gótikus elemekkel átszőtt gyönyörűen építkező zenék krimik és akciójelenetek alá.

Crime Drama

 

Természetfilmekhez, relaxált témákhoz, installációkhoz.

Natural World

 

Marimba, kalimba, harangjáték és húrok bonyolult ötvözete emberi, hétköznapi vagy éppen lenyűgöző történetekhez.

Storytelling

 

Atmoszférikus, drámai filmeznék vagy űrrel kapcsolatos dokumentumfilmek, installációk alá nagyzenekari és elektronikus együtthangzással.

Into the Cosmos

 

A teljes zenetár itt meghallgatható:

Portamento Music

Ajánlók

Art du Monde – Házhoz jön a világ

  • Dudas Petra
Modern és tradicionális világzene fantasztikus ötvözete

A profi zenészek és eredeti hangszerek találkozásából megszületett Art du Monde zenei kínálata igazi csemege azok számára, akik egyes népcsoportokra jellemző dallamokat keresnek.

Betekintünk Romániába, Görögországba, Indiába vagy Kubába, átéljük a felhőtlen mediterrán hangulatot vagy a pezsdítő latin popot, ha pedig reggae és dub, netán némi afro ritmusra van szükségünk, akkor is jó helyen járunk. Sőt, a mostanában egyre népszerűbb misztikus kelta és viking, Skandiváv történetekhez is találunk aláfestő zenét.

Szavak helyett higgyünk a fülünknek!

Modern görög népzene, mely előcsalogatja a bőröndöt a szekrény mélyéből

Beautiful Greece

Élénk gypsy rock és kortárs népzene Kelet-Európából

Balkani Rock

Napsütéses, nosztalgikus pihenés finom ételekkel és egy szelet bűnügyi rejtéllyel

Mediterranean Flavours

Élénk, lendületes északi népzene szóló hegedűvel

Nordic Folk

 

A teljes könyvtár itt tekinthető meg:

Art du Monde

Hírek

SIMPLY – Egyszerűen tökéletes

  • Dudas Petra
Hiánypótló akusztikus csodák a Twisted Jukebox alkönyvtárából!

A népszerű Twisted Jukebox stock zenei újabb remek alkönyvtárral örvendeztetett meg minket! Mint ahogyan tőlük megszokhattuk, beszédes albumborítóikkal megkönnyítik felhasználóik számára a válogatást. A Simply zenetár esetén a koncepció is igazán egyszerű: egy album, egy hangszer. Viszont ettől a zene nem lesz unalmas vagy egysíkú. A végleges művek épülő, dinamikus szerkezettel bírnak, a kiválasztott hangszer ügyes, több sávon történő megszólaltatása egységes, izgalmas és egyedi hangképet alkot.

Mindegyik akusztikus album esetében más és más hangszer a kap főszerepet: ukulele, harangjáték, vibrafon, marimba, elektromos gitár vagy úd (arab lant), és ez a lista a jövőben folyamatosan bővül.

Azért nevezzük hiánypótlónak a Simply alkönyvtárában található albumokat, mert gyakran keresünk olyan zeneműveket, melyek esetében kifejezetten egy hangszer hangsúlyos használata lenne az igény, minimalista hangszerelésben. Most már könnyebb dolgunk lesz 😊

Hallgassunk bele az albumokba!

Misztikus, varázslatos és ünnepélyes felvételek tele harangjátékkal

Simply Glockenspiel

Csábító, pajkos, hipnotikus zeneszámok az arab lant szerelmeseinek

Simply Oud

Emelkedett, játkos, mégis izgalmas zenék vibrafonnal

Simply Vibraphone

 

A teljes könyvtár itt megtekinthető:

Simply

Ajánlók

Jade dragon – epic trailer zene távol-keleti hangszerekkel

  • Dudas Petra
Epic kaland és fantasy trailer zene távol-keleti hangszerekkel. Tökéletes választás akció filmek előzeteseként, harcművészeti vagy küdősport videókhoz, csata és verekedős jelenetekhez, illetve a Távol-Keletről szóló dokumentum filmek kisérőzenéjeként.

Új album készült a Twelvetones gondozásában! Igyekszünk mindig hiánypótló albumokkal érkezni. A Jade Dragon c. abumon kiváló zenéket találunk olyan fantasy és kalandfilm előzetesekhez, ahol fontos a Távolt-Kelet hangzásvilága. Tökéletes választás akciófilmek előzeteseként, harcművészettel vagy küzdősporttal kapcsolatos videókhoz, csatajelenetekhez, Távol-Keletről szóló dokumentumfilmek alá. Fokozatosan építkező epic zenék, melyek könnyen vághatók, köszönhetően a megfelelően elhelyezett kiállásoknak. Hangulatukban váltakozik a feszültség, a drámai harcok érzése, félelem és szorongás, vagy éppen a hősiesség, akció és kaland.

Hallgassunk bele ezekbe az igazán eredeti zeneművekbe!

Rising Phoenix

Melankolikus kezdet, feszültség, rejtőzködés – Nincs idő megállásra.

Defenders of the Wall

Zsigerekig hatoló feszültség, amikor meghallod az ellenséges hadak dübörgő lépteit, és rájössz, hogy túlerőben vannak – De a hős soha nem adja fel.

Jade Sword

Kaland-fantasy csodás keleties atmoszférával – Az utolsó próbatétel előtti határozott léptek.

Soaring Eagle

Misztikus, sodró, ijesztő – Mégis hősiesen elszánt.

Immortal Warrior

Sötét, feszült vészjósló – Amikor nem tudod, honnan érkezik, de biztos vagy benne, hogy le fog csapni.

A teljes album itt hallgatható meg:

TWPM044 Jade Dragon – Epic Oriental Trailer

 

Hírek

Őszi hangulatban

  • Dudas Petra
Új albummal érkezett a Twelvetones, Bruzsa Gábor zeneszerzőnk természetközeli stock zenéivel!

Többször említettük már, hogy a stock zene nem művészeti kategória, hanem üzleti, jogi kategória. Szeretnénk igazán minőségi, plasztikus, sokszínű zenékkel bizonyítani ennek valóságtartalmát, ezért is fordítunk különös figyelmet az általunk képviselt könyvtárak zenei minőségére, ahogyan a Twelvetones gondozásában megjelent művekre is.

Az October Sun album gyönyörű akusztikus textúrákkal idézi fel az ősz élénk vagy éppen sápadt színeit, melyek előcsalogatják emberi gondolatok és érzések kavalkádját. Nyugodt, mégis elgondolkodtató és enyhén melankolikus zenék, akár maga az ősz. Eső, szél, léptek alatt megzörrenő avar, tarka ruhába öltözött természet, halvány napsütés, mind felidézik a szeretettség és a magány érzéseinek kavarodását.

A teljes album elejétől végéig meghallgatva bárki lejátszási listájában méltó helyet foglalna bármilyen csendes, nyugodt, ellazult, emlékezős pillanathoz. Nincsen ez másként a vászonnal sem: természetfilmhez, drámához, romantikus vagy emberi sorsokról szóló témák alá remek választás.

Hallgassunk bele!

Meditatív, enyhén melankolikus

Alone Like the Moon

Vidám, de lassú utazás napfelkeltekor a természetben

Autumn Sunlight

Építkező keleties csilingelés

Aiesha

Magányos, merengő, optimista

Old Letters

Boldog nyár végi hangulat, emlékeket felidéző, összefoglaló

End of Summer

 

A teljes album itt hallgatható meg:

TWPM 045 October Sun

Ajánlók

“PUNKS NOT DEAD”

  • Dudas Petra
Sportesemény, akciófilm, lehengerlő promó? Megtaláltad, ami kell!

Anarchist – Kemény, mint a kád széle.

Büszkék vagyunk arra, hogy a Twsited Jukebox zeneműkiadót mi képviselhetjük Magyarországon. Annak pedig kifejezetten örülünk, hogy bővítik kínálatukat, ugyanis egy hete a vidám Alive nevű katalógusukat mutattuk be, most pedig az ütős Anarchist alkönyvtárral érkeztek.

Anarchia és lázadás a legkeményebb formában. Már a lemezborítók is önmagukért beszélnek: fekete-fehér fotók rebellis alakokról, élénkpiros, rövid felirattal, mint a Nu Metal, Alt Rock, Emo Skater Rock, Filthy Drum n Bass. Ennél több nem is kell ahhoz, hogy már az első pillanatban tudjuk, mire számítsuk – nem is csalódunk.

Egyelőre négy albumot üdvözölhetünk, de hamarosan érkezik még több dinamikus, vagány, fiatalos album.

Egy kis ízelítő:

Hiánypótló agyleolvasztó reszelés: brutális, agresszív, elektronikus

Filthy Drum n Bass

Emo punk rock énekkel: deszkás srácok belőtt hajjal és bedezodorozva

Emo Skater Rock

 

A teljes könyvtár itt hallgatható meg:

Anarchist

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ajánlók

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás