Hogyan döntsem el, hogy online videóm reklám, üzleti film vagy professzionális tartalom?

  • Faltay Csaba
Röviden összeszedtük, mit kell végiggondolni, amikor elkészültünk a filmünkkel, és szeretnénk azt online felhasználni. Az árlistánk 6. oldalán lévő folyamatábra is segíthet ebben.

Hogyan döntsem el, hogy online videóm reklám, üzleti film vagy professzionális tartalom?

Amikor egy stock zenét felhasználunk, nem mindegy, hogy a felhasználási szerződést milyen jellegű tartalomra írjuk. Ez nem csak a jogosítás díjának árlista szerinti meghatározása miatt fontos, hanem azért is, hogy a szerződés arról a felhasználási módról szóljon, amire a filmet ténylegesen felhasználják.

Például, ha üzleti videóról szól a szerződés, mégis megjelenik online hirdetésként, akkor az reklámnak minősül, ami nem ugyanaz. A szerződő félnek (felhasználónak) ekkor egy olyan stock zenefelhasználási szerződés van a kezében, amivel nem tudja a reklámra vonatkozó jogosultságát alátámasztani, hiszen más jellegű produkcióról szól a jogosítása.

Röviden összeszedtük, mit kell végiggondolni, amikor elkészültünk a filmünkkel, és szeretnénk azt online felhasználni. Az árlistánk 6. oldalán lévő folyamatábra is segíthet ebben.

Professzionális tartalom

Ebbe a kategóriába tartoznak azok a filmek, amik nem népszerűsítenek semmilyen terméket vagy szolgáltatást, nem jelenik meg bennük márka, cégnév sem logó, sem felirat, sem szöveg formában.

Tájékoztató filmek, kiállításmegnyitók, szórakoztató műsorok, online filmek, könyvbemutatók, sportesemények, horgászműsorok, vadászvideók, online magazinok, kisfilmek, megemlékezések, vlogger termékbemutatók/termékösszehasonlítások (abban az esetben, ha nem a gyártó vagy a szolgáltató finanszírozza a videót) stb.

Üzleti videók

Amikor az elkészült film termékmegjelenítést tartalmaz vagy bármilyen szolgáltatást, terméket népszerűsít, de nincsen mögötte fizetett kampány (tehát nem lesz belőle hirdetés, pre-roll), akkor üzleti céllal késztett videóról beszélünk.

Termékbemutatók, gyártó vagy szolgáltató által finanszírozott vlogger termékbemutató, márkanévvel ellátott tartalom vagy a márka által támogatott tartalom, céges oktatóanyag, trainingek, cégek belső kommunikációs anyaga, dokumentációk, werkfilmek stb.

Reklám

A film termékmegjelenítést tartalmaz vagy szolgáltatást népszerűsít, annak megvásárlására vagy igénybevételére buzdít, és/vagy fizetett kampány van mögötte, ami azt jelenti, hogy fizetett hirdetésként is megjelenik közösségi oldalakon és egyéb online reklámfelületeken; youtube pre-rollként, felugró hirdetésként látjuk viszont. Ezek mind olyan fizetett tartalmak, melyek a termék eladására fókuszálnak.

Egyértelmű termékpromóciók, akciós ajánlatok, ár feltüntetésével vásárlásra ösztönző felvételek, lakossági szolgáltatást népszerűsítő felvételek, iskolai diáktoborzó videók, cégek PR filmjei stb.

Összefoglalva

Filmet készítek egy dzsungelkalandról a youtube csatornámra –> Professzionális tartalom

A filmben feltűnik a kalandor kabátjának, távcsövének, bakancsának márkája, vagy a film végén egy túrafelszereléseket gyártó cég logója és weboldalának címe, mert a kalandhoz ők finanszírozták az öltözetet –> Üzleti videó

A filmet a túrafelszereléseket gyártó cég online reklámfelületre is elhelyezi (youtube pre-roll, felugró ablak, facebook hirdetés) és további termékpromóciós céllal felhasználja, illetve kifejezetten termékpromóciós céllal készítették a filmet –> Reklám

Egy iskola a saját weboldalán közzétesz egy videót, mely az iskolai életet és a programokat mutatja be –> Professzionális tartalom

Az iskola a weboldalára olyan bemutatkozó videót tesz, amely az iskolai élet bemutatásán túl népszerűsíti is pl. iskolaválasztás előtt kiemeli a specializációkat –> Üzleti videó

Ha az iskola a fenti videót egyértelmű toborzási céllal készítette, vagy online hirdetésként is megjeleníti –> Reklám

Remélem, ez a kis összefoglaló segített a fogalmak megértésében.

Természetesen, ha segítségre van szükség, továbbra is keressetek nyugodtan minket!

 

 

 

 

 

Hogyan kell?