Hol keressek zenét a videómhoz?

 • Praczki Marton

Ebben a cikkben arról fogok írni, hogy honnan válasszunk aláfestő zenéket videónkhoz vagy más projektünkhöz. Alább megismerkedhetünk a főbb zeneforrásokkal és hogy milyen esetekben érdemes őket használni.

A főbb források a következők:

Slágerek jogosítása

Ez a legdrágább opció. A legnagyobb költségvetésű filmek és Hollywood persze megengedheti magának de ha kisebb projekten dolgozunk ne is álmodozzunk erről. Egy nagyobb sláger ára akárhol lehet 3000 Dollártól 75,000(!) Dollárig, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy maga a művész, a zeneszerző(k) vagy a hanglemez kiadó beleegyezik-e a műve felhasználásába.

Előnyei:

 • Mindenképpen több tekintetet/fület fog vonzani anyagunk amikor az megszólal valahol
 • A zeneszámot mostantól a vásárlók termékünkkel vagy filmünkkel kapcsolják majd össze, így ha a dal bármikor a jövőben megszólal, akkor jófajta emlékeztetőként szolgálhat
 • a sláger már rendelkezik önáló „történettel”, így segíthet bennünket a történetmesélésben

Hátrányai:

 • Csillagászati árakkal járhat
 • Hosszú, és körülményes ügyintézés
 • Sok esetben nehéz egyeztetni a művészekkel, ha produkciónk üzenete nem tetszik nekik, bármikor visszaléphetnek az engedély adásától

 

Zeneszerző felkérése

Egy zeneszerző felkérése egy eléggé kockázatos opció, elsülhet nagyon jól de nagyon rosszul is. Első sorban azt kell figyelembe vennünk, hogy az adott zeneszerzőnek milyen zenei háttere van, milyen műfajokban komponált eddig. Lehet valaki világhíres jazz szerző, de egy metál számba beletörhet a bicskája, vagy ha még össze is hozza, akkor sem fog elsőrangú dalt csinálni nekünk. Érdemes olyan szerzőt keresni, aki elsősorban professzionális szinten alkalmazott-zeneszerzéssel foglalkozik, így sokkal kevesebb kockázatot vállalunk az ő megbízásával. Ha például a kedvenc zenekarunk gitárosát vagy billentyűsét kérjük fel, akkor lehet, hogy a rutin hiánya miatt nagyon lassan fog haladni, és talán nem is lesz képes változtatni a művén egy esetleges átvágás esetén. Probléma lehet még, hogy képes-e valaki megbízás alapján a mi elképzelésünk szerint komponálni. Egyszerűnek hangzik a probléma, de nem az. Csak gyakorlott profi tud bármilyen körülmények között, határidőre, megadott képsorra, egy adott stílusban zenét írni, ehhez viszont tapasztalatra és megfelelő képzésre van szűkség.
Természetesen vannak esetek amikor a produkció személyesen kötődik egy szerzőhöz, avagy az ő műveihez, és ilyenkor nincs más hátra, mint megkeresni őt, de ha nem rendelkezik megfelelő gyakorlattal, akkor nagyobb munka esetén érdemes mellé ún. music supervisor-t alkalmazni, aki segíthet neki átjutni a nehézségeken.
Arra ügyeljünk, hogy a feltételeket mindig írjuk le részletesen egy szerződésbe, azaz:
mikor és mennyit fizetünk, mi a határideje az első vázlatnak, mi a végleges kevert anyag leadási határideje, ki fizeti a stúdió és a zenészeket, illetve vállal-e a szerző jogi garanciát arra, hogy az elkészül mű az ő saját alkotása, amin harmadik félnek nincs rajta semmiféle joga.

Bónusz tipp: Mindig előzetesen tisztázzuk le, az elkészült zenemű és a hozzá kapcsolodó hangfelvétel jogait! Ez sok bosszúságtól fog minket megszabadítani a jövőben!

Előnyei:

 • Teljesen testreszabott végeredmény
 • Egyedi zenemű és egyedi hangfelvétel
 • Exkluzív jogok
 • Ha egy ismert névvel dolgozunk együtt, a slágerhez hasonlóan extra indok lehet nézőinknek, hogy érdekeltek legyenek produkciónk iránt

Hátrányai:

 • Komplikált szerződési procedúra
 • Hosszú munkafolyamat
 • Költséges
 • Nincs garantált végeredmény
 • Előre nem látható problémák sokkal nagyobb eséllyel fordulhatnak elő, mint bármely egyéb opció esetén. Nem ideális, ha gyors határidővel dolgozunk

Könyvtárzene vásárlása

A stock zenének van talán a legszélesebb felhasználási spektruma. Nagyobb zenetárak esetében ritkaságnak számít, hogy ne találnánk a felvételünk alá illő zenei aláfestést. Az árak zenetáranként változnak, de általában fix, előre tervezett díjakkal működnek, árlista alapán. Kicsit úgy kell erre gondolnunk, mint amikor bemegyünk a zeneboltba, és kiválasztunk egy CD-t az adott zenetípus címkéje alól, belehallgatunk, majd ha tetszik, kifizetjük a pultnál. Ez a megoldás talán a legideálisabb közép- és kisvállalkozók számára, akik nem szeretnének egy vagyont ölni a projektjükbe, de azért azt se szeretnék, hogy kidobják a végterméket csak mert hanyag zenei aláfestés volt alatta.

A legnagyobb probléma ami előfordulhat, hogy nem tudjuk hogyan kezdjünk neki a válogatásnak. Minél nagyobb a zenetár annál inkább uralkodik el rajtunk a bőség zavara, de egy kis rutinnal, mi is megerősíthetjük a „zenekereső izmunkat”. Pár cég, mint ahogyan miénk is, ezt a munkát elvégzi a megrendelő helyett, tehát érdemes megkérdezni a zenetár tulajdonost, hogy vállalják-e és ha igen akkor ez jár-e külön kiadásokkal. Nálunk a zenekeresés breif alapján ingyenes! Ha >ide kattintotok< akkor ezt a szolgáltatást itt meg is tudjátok rendelni, csak a linken található formát kell kitölteni!

Előnyei:

 • Széles kínálat
 • Megfizethető árak
 • Gyors és problémamentes vásárlási folyamat
 • Jogi garancia
 • Magyar ÁFÁ-s számla
 • Ügyfélszolgálat

Hátrányai

 • Minden cégnek saját keresőfelülete van így kis időbe telhet amíg azokat megtanuljuk

Ha többet szeretnétek olvasni >ide kattintva< nézhetitek meg előző cikkünket ami a Stock zene avagy könyvtárzene részletes kielemzésével foglalkozik!

Royalty-Free zene

Az úgynevezett „Royalty free”, azaz jogdíjmentes zenék nemrégiben kezdtek elterjedni , javarészt az olcsó online terjesztésnek köszönhetően. Itt általában olyan weblapokra kell gondolnunk, ahol alacsony áron lehet letölteni zenéket, egyszeri előfizetéssel, vagy számonként történő kártyás fizetéssel. Ezek az oldalak két féle képpen működnek.

Az egyik verzió, amikor a felhasználók Youtube szerűen maguk tölthetik fel a tartalmat, és a weblap csak a felületet nyújtja, sajnos minimális vagy egyáltalán nem létező jogi garanciával.. Ezzel a módszerrel gyorsan lehet nagy adatbázisokat építeni, de a szolgáltatók általában nem tudják, és nem is nagyon akarják ellenőrizni a feltöltőt. A feltöltők nagy része műkedvelő amatőr, aki hobbiként vagy másodállásként tekint zeneszerzői karrierjére, így nem elvárható a művek profi megírása, hangszerelése és hangfelvétele. Emiatt tudnak valóban alacsonyabb árakkal dolgozni, de a szolgáltatás magával hordozza annak az esélyét, hogy a letöltött tartalom jogsértő dallamokat vagy mintákat tartalmazhat, így a mi videónk is jogsértővé válik a zene miatt, és esetleg lekerül a közösségi oldalakról vagy kizárják a sugárzásból. De lehet, hogy a letöltött fájl csak szimplán nem felel meg az adásminőségnek, így ahelyett, hogy segíteni a képet, inkább ront rajta. A rossz minőségű hangfelvétel, mindig magával hozza az olcsóság  vagy megúszás érzetét.

A második modell esetén, hasonlóan a többi zenetár szolgáltatókhoz, egyedileg meghallgatják a szerzők munkáit, és ha megfelel a követelményeknek, akkor megveszik a művet korlátlan felhasználásra.

Révén legtöbb esetben ezek a honlapok nem vállalnak garanciát a rajtuk található tartalomra, így nem ajánljuk őket professzionális munkára. Ezzel persze nem azt mondjuk, hogy minden ilyen modellen működő weblap illegális tartalmakkal van tele, de tapasztalataink szerint több macerával jár a zenemű jogtisztaságáról való meggyőződés, és sajnos annyival nem is olcsóbb a tradicionális könyvtárzenéhez képest, mint hogy igazán megérje ezekkel dolgozni.

Előnyei:

 • Olcsó

Hátrányai:

 • Kétes jogi háttér
 • Potenciálisan alacsony minőség
 • Ügyfélszolgálat hiánya
 • Angol nyelvű szerződés
 • Külföldi számla

Ha bármit kihagytunk, vagy kérdésetek akadt, írjátok meg a kommentekbe, vagy küldjétek el e-mailben, és mi írunk róla egy másik cikket!

Hogyan kell?