Tallér Zsófia 1970 – 2021

  • Faltay Csaba
Hosszantartó betegség után, életének 51. évében hétfőn éjszaka elhunyt Tallér Zsófia Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, habilitált egyetemi tanár a Twelvetones Production Music művészeti igazgatója.

Hosszantartó betegség után, életének 51. évében hétfőn éjszaka elhunyt Tallér Zsófia Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, habilitált egyetemi tanár a Twelvetones Production Music művészeti igazgatója. Tragikusan váratlan halálával pótolhatatlan űrt hagyott maga után a magyar zene életben, és a zeneoktatásban. Zeneakadémiai tanulmányait Bozai Attila és Petrovics Emil tanítványaként végezte, alapító tagja volt a NOVUS Kávéház Zenei Műhelynek, majd dolgozott a Nemzeti Színház zenei vezetőjeként. 1999-től az Színház és Filmművészeti Egyetem, illetve 2000-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára,  az Alkalmazott zeneszerzői szakirány társalapítója. Kompozíciói rendszeresen szerepeltek hazai és nemzetközi koncertpódiumokon, komolyzenei fesztiválokon, illetve számos színházi és filmes produkció kötődik nevéhez.

Leánder és Lenszirom című 2015-ben bemutatott operaját a Magyar Állami Operaház egyedülálló módon 3 évadon keresztül műsorán tartotta, így több mint 15 000 néző látta. Az előadás mind CD-n és DVD-n is megjelent.

Fontosabb művei:

Mátyás Király vándorúton – meseopera 2019

Aprószentek – kétfelvonásos opera 2017

Leánder és Lenszirom – kétfelvonásos opera 2015

Évköszöntő – a Magyar Állami Operaház felkérésére 2014

Pert Em Heru  – Kilépés a fénybe – oratórium 2014

A herceg lova – kétfelvonásos opera Rakovszky Zsuzsa szövegére 2011

Új madrigálok – kórusmű sorozat 2010

Bogármese – gyermekbalett 2006

Johanna – operafilm , r.: Mundruczó Kornél 2005 Cannes

Balassi Bálint nevére – kantáta szoprán hangra és zenekarra – 2004

Hírek