Tallér Zsófia Kortárs Nemzetközi Zeneszerzőverseny

  • Faltay Csaba
2023 tavasszal megrendezendő Sofianetta Fesztivál keretein belül ebben az esztendőben a Twelvetones Zeneműkiadó nemzetközi zeneszerzőversenyt hirdet Tallér Zsófia emlékére, a nyertes pályamű megszólal az Alba Regia Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

„A zeneszerzés manapság már teljes mértékben individuális, és mindenki olyan nyelvet választhat magának, amilyet szeretne…” (Tallér Zsófia)

2021. április 5-én, hosszú betegség után, fiatalon, 51 évesen elhunyt Tallér Zsófia Erkel-, Bartók-Pásztory- és Artisjus-díjas zeneszerző, egyetemi tanár. Szakmája iránt elkötelezett tanáregyéniségként elsőrendűen fontos volt számára az új zeneszerző-generáció szakmai támogatása és érvényesülésének segítése. A tavasszal megrendezendő Sofianetta Fesztivál keretein belül ebben az esztendőben a Twelvetones Zeneműkiadó nemzetközi zeneszerzőversenyt hirdet emlékére, a nyertes pályamű megszólal az Alba Regia Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában. A versenyben való részvételhez nevezni csak eddig be nem mutatott, önálló zeneművel lehet. A pályamű jeligés. Nevezési díj: nincs. Korhatár: 35 év. A pályamű hossza: max. 12 perc, de 7 percnél nem lehet rövidebb. Előadói apparátus: vonós kamarazenekar (5-4-3-3-1) A zsűri tagjai:

  • Fekete Gyula, zeneszerző, a Zeneakadémia rektorhelyettese, a zsűri elnöke
  • Dobszay-Meskó Ilona, zeneszerző, karmester
  • Mátyássy Szabolcs, zeneszerző, egyetemi adjunktus
  • Dobri Dániel, zeneszerző, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kortárs művészeti vezetője

Díj:

  • A nyertes művet 2023 áprilisában Székesfehérváron és Budapesten a Sofianetta Fesztivál Zárókoncertjén mutatja be az Alba Regia Szimfonikus Zenekar.
  • 200.000 Forint
  • Papageno internetes zenei portál által felajánlott díj

A jeligés pályaműveket legkésőbb március 1-ig kérjük elküldeni elektronikusan, pdf formátumban a competition2023@twelvetones.hu címre. A pályázathoz mp3 hangfelvétel ( MIDI realizáció vagy élő eljátszás) csatolása kötelező. A verseny anonim, így a kottákban a szerző neve nem szerepelhet. Amennyiben a pályaműben a szerző bárhol szerepelteti a nevét, az automatikus kizárást von maga után. A jeligéhez tartozó szerzőneveket a pályázati e-mail szövegébe kell beírni, ezeket a szervező titkosan kezeli, a zsűri tagjai a nevezők nevét csak a pályázatok végleges elbírálás után ismerheti meg. A zsűri a döntését 2023. március 17-ig hozza nyilvánosságra, a díjazottat a szervező értesíti. A pályázat elküldésével a pályázó beleegyezik, hogy a zeneművet nyilvánosan előadják. A díjazott pályázó vállalja, hogy a nyertes zenemű szólamanyagait legkésőbb 2023. március 31-ig a szervezők rendelkezésére bocsájtja. A zsűri jogában áll a díjakat megosztani vagy nem kiadni. A zsűri döntésével szemben fellebbezésnek helye nincs.

Hírek