Tényleg megéri?

  • Faltay Csaba
Rendszeresen felmerül, hogy nálunk – szemben a külföldi kiadókkal – „túl sok a papírmunka”, sokkal egyszerűbb csak úgy online fizetni, letölteni, és nem foglalkozni semmi egyébbel. Ez így persze roppant egyszerűen hangzik, senki sem szereti a felesleges adminisztrációt. De ez tényleg ennyire egyszerű? Tényleg megéri pár kattintással megkapni, amit akarunk, aztán nem foglalkozni a következményekkel? Néhány alapkérdésre összeszedtük a választ.

Rendszeresen felmerül, hogy nálunk – szemben a külföldi kiadókkal – „túl sok a papírmunka”, sokkal egyszerűbb csak úgy online fizetni, letölteni, és nem foglalkozni semmi egyébbel. Ez így persze roppant egyszerűen hangzik, senki sem szereti a felesleges adminisztrációt. De ez tényleg ennyire egyszerű? Tényleg megéri pár kattintással megkapni, amit akarunk, aztán nem foglalkozni a következményekkel? Néhány alapkérdésre összeszedtük a választ.

Szerződés, számla, jogi garancia – vagyis adminisztráció

Nem rizikós belemenni ügyfélként egy nem tiszta jogi helyzetbe olyan céggel, akinek nincsen Magyarországon hivatalos képviselete?

De, rizikós. Ugyanis ezek a cégek eltérő jogi környezetben működnek. A magyar vagy EU-s törvények és számviteli szabályok nem vonatkoznak rájuk, és ezért nem, vagy csak korlátozottan vállalnak bármiféle felelősséget az általuk forgalmazott zenéért. Ezzel szemben egy magyar székhelyű kiadó teljeskörűen helyt áll a szolgáltatás minden eleméért.

A honlapokon általánosságként leírt jogi garancia, amit a külföldi stock zeneszolgáltató cégek adnak, megegyezik a magyar kiadók által nyújtott garanciával?

Nem. Ha kiderül, hogy az általa üzemeltetett oldalon keresztül jogosított dal jogsértő (pl.: túlzottan hasonlít egy meglévő műre, vagy egy feltöltő másnak a zenéjét tölti fel sajátjaként feltüntetve), akkor a felhasználó nagy valószínűséggel nem tudja felelősségre vonni a külföldi céget, mivel arra nem vonatkoznak bizonyos magyar törvények, ezért a jogsértésérért a felelősség kizárólag a magyar filmgyártót (mint a film előállítóját) terheli majd, és ő vállalja megrendelője felé az összes kötelezettséget. Hazai filmgyártó nem tud, vagy csak komoly költségek árán tud beperelni külföldi székhelyű céget, ami végképp nincs arányban a zene jogdíjával.

Mi történik, ha gond van a zenével vagy content ID követelés kerül a filmemre? Kitől kérjek segítséget?

Sajnos nem minden zeneszolgáltató foglalkozik ezzel, pedig ha valaki sok filmet gyárt, előbb-utóbb beleütközik valamilyen nehézségbe a munkája során. Egyre népszerűbb a bankkártyás fizetésen alapuló, humán interakciót nélkülöző szolgáltatás, amit néhány kattintással igénybe lehet venni. Valóban egyszerűbb minden előzetes egyeztetés nélkül regisztrálni, aztán „hajrá, hadd szóljon”, de érdemes végiggondolni, hogy kérdés vagy probléma esetén kihez fordulhat a felhasználó. A leggyakoribb, hogy chatbottal veheti fel a kapcsolatot (ami gyakorlatilag egy súgó program), jobb esetben egy nem túl motivált ügyfélszolgálatossal, aki napokkal később jelentkezik. Ez egy időzített kampánynál egyáltalán nem mindegy. Sőt, ha sikerül is felvenni valakivel a kapcsolatot, akkor sem valószínű, hogy lesz az ügynek megoldása, felelőse. A legtöbb royalty free stock zeneszolgáltató ilyen elven működik. Nem jobb egy kedves, magyarul beszélő munkatársat felhívni, aki azonnal intézkedik?

A mumus: adatszolgáltatás

 Miért fontos az adatszolgáltatás a TV-k vagy rádiók felé?

A zeneszerző és a hangfelvétel tulajdonosa csak így kapja meg az őket megillető jogdíjat. Ha nincs jogdíj, nincs további zenekészítés sem, mert nem lesz miből finanszírozni az új zenéket. A legtöbb zeneletöltő oldal rövidtávú, technológiai vállalkozásként működik, ahol a cél a minél több – nagyon változó minőségű és eredetű – kínálat, ami azonnali bevételt garantál. A szolgáltatónak nem célja a hosszútávú üzemelés, az új tartalmak gyártása (mivel ő készen kapja), vagy az Európában mindenkit megillető jogvédelem. Egyetlen fillért sem fektet be a tartalomba, csak a technológiát adja. Tényleg ő a megfelelő zeneforrás?

Ha adatot küldök bármely TV-nek vagy rádiónak, a végén én fizetek majd helyettük?

 Nem. A sugárzás után járó jogdíjat nem a tartalom előállítója fizeti, hanem a sugárzó szervezet. Az adatszolgáltatás semmiféle egyéb, „bújtatott költséggel” nem jár a filmelőállító számára.

Nézzük most a zeneminőség, ezáltal a zeneszerző oldaláról a dolgot.

Az, aki hosszú távon képzeli el a zeneszerzést, nem adja ingyen a jogokat. A befektetett munka nem térül meg fél év alatt. Azoknál a kiadóknál, ahol a zeneszerző mindenről lemond, ott többnyire lelkes amatőrök vagy algoritmus írja a zenéket. Aki tényleg komolyan veszi a saját munkáját, a tanulással eltöltött időt, és felelősségteljesen gondolkodik, az nem mond le a halál után még 70 évvel is járó jogdíjakról, amik az unokáját is illetni fogják. Nagyon könnyű előre gyártott elemekből összedobni egy modernnek ható zenét, de hány másik ember használja ugyanazt a hangmintát világszerte? Mindenki maga döntse el, megfelelő-e számára ez a minőség, illetve a szolgáltató működéséből adódó jogi kockázat.

A megfelelő zene megtalálása

A keresőmotor mindent megold, vagy mégsem?

 A XXI. század elején hajlamos az ember abba a hibába esni, hogy azt gondolja, a mesterséges intelligencia, az algoritmusok és a gépi tanulás mindenre választ ad, és mindent jobban végez, mint az ember. Lehet, hogy hamarosan ezt is elérjük, de ez sajnos még nincs így. A legkifinomultabb tag rendszer, a legjobb algoritmus sem képes pótolni a témában való jártasságot. Egy hozzáértő kolléga jobb, és a felhasználó igényeinek megfelelőbb zenéket tud ajánlani, mint a „gép”.

 

Látszólag soknak tűnik a zenefelállítással járó adminisztráció, a licenc szerződés, levélváltás, számlázás, de mi biztosít jogi garanciát, ha nem az, hogy leinformálható cégben segítőkész emberek végzik az oldal kezelését, ők kommunikálnak a felhasználókkal, és minden esetben a magyar jogszabálynak kell megfelelniük, vagyis abban a jogi környezetben működnek, amiben a felhasználó is.

Továbbra is úgy gondoljuk, hogy ezt a munkát csak hozzáértéssel, lelkiismerettel, szabálykövetéssel és az ügyfelek, a zeneszerzők iránti maximális alázattal és együttműködéssel lehet végezni.

Zeneszolgáltatóként kizárólag megbízható, leinformálható, minőségi zenét nyújtó kiadókkal és zeneszerzőkkel dolgozunk.

Ha bármilyen zenei kérdésben, zenei jogosításban, netán problémás helyzetben szüksége van segítségre, lépjen velünk kapcsolatba, itt vagyunk, segítünk!

 

Mi micsoda?